Een taal leren doen we door een woordenschat op te bouwen. Aangezien we maar 10% van wat we lezen, onthouden, kunnen we niet volstaan met alleen maar lezen. We zullen iets met die woorden moeten doen. Op welke manieren kun je die woorden nou het best onthouden?
Woorden leren uit je schoolboek
pijl_blauw_rechts.gif Lees de woorden hardop voor
pijl_blauw_rechts.gif Schrijf de woorden over, zodat je de spelling goed leert.
pijl_blauw_rechts.gif Leg een blaadje op de ene rij woorden, en geef zelf de vertaling.
pijl_blauw_rechts.gif Gebruik een overhoorprogramma, zoals Wrts. (www.wrts.nl)
pijl_blauw_rechts.gif Zit er bij je schoolboek een rode kaart, gebruik die dan om jezelf te overhoren.
pijl_blauw_rechts.gif Leer niet te veel woorden in één keer.
pijl_blauw_rechts.gif Woorden leer je beter door herhaling. Leer elke dag een aantal woorden (ongeveer 10) en herhaal ze de volgende dag weer.
pijl_blauw_rechts.gif Schrijf de woorden die je niet kunt onthouden op een apart velletje of leg er een aparte lijst van aan in je overhoorprogramma. Oefen daar wat vaker mee.
Woorden leren als je dyslectisch bent
Dyslexie heb je in verschillende vormen. Leren doe je op verschillende manieren. Als je dyslectisch bent, kun je gebruik maken van de tips die hierboven aangegeven zijn, maar je kunt ook nog een stapje verder:
pijl_blauw_rechts.gif Leg een kaartenbak aan van woordjes die je niet kent: op de ene kant schrijf je het woordje in de vreemde taal, op de andere kant in het Nederlands.
Tip: als je je woordenlijst maakt in Wrts, dan kun je daar je woordkaarten printen. Download bovendien een uitspraakhulp (te vinden via ‘Wrts extra’). Je kunt dan ook horen hoe je de woorden uit moet spreken.
pijl_blauw_rechts.gif Maak ezelsbruggetjes.
pijl_blauw_rechts.gif Leer je beter door het zien van plaatjes? Leg je eigen ‘plaatjeswoordenboek’ aan. Je kunt daarin niet alle woorden kwijt, want sommige woorden zijn nou eenmaal niet in plaatjes te vangen, maar helpen doet het altijd.
pijl_blauw_rechts.gif En bij sommige woorden kun je niets anders doen dan de spelling in je hoofd prenten.
Je eigen woordenboek
Naast de woordenlijsten uit je schoolboek, kun je ook zelf lijsten maken waarmee je je woordenschat vergroot. Die lijst maak je bijvoorbeeld van woorden die je tegen komt als een een Engels boek aan het lezen bent. Of van woorden uit dat liedje dat je zo geweldig mee kunt blèren.
pijl_blauw_rechts.gif Leg een wordlog aan: als je een tekst leest, of dat nou een boek, een artikel uit een krant of tijdschrift of een songtekst is, dan schrijf je daaruit de woorden op die je niet kende en die je hebt opgezocht. Je kunt dit op papier doen, maar je kunt ook een overhoorprogramma gebruiken om je lijsten te maken. Zorg er wel voor dat je je lijsten niet te lang maakt. Oefen met deze lijst(en) en verwijder de woorden die je na verloop van tijd kent.